İşlemci soğutucumu sökemiyorum

Bilgisayar & Bilgisayar Sistemleri & Donanım hakkında yardım istekleriniz için kullanabileceğimiz alanımız
nvpool
Forum Üyesi
Forum Üyesi
Teşekkür etti: 9 kez

İşlemci soğutucumu sökemiyorum

Mesaj gönderen nvpool »

Bu tipte bir işlemci soğutucusu var. YouTube da buna benzer herhangi bir soğutucu videosu bulamadım. Sol taraftaki metali aşağı oynatabiliyorum sonuna kadar bastırsamda çıkmıyor. Üst sağ taraftakinde herhangi bir oynama yapılmıyor. Termal macun değişimi için çıkarmak istiyorum. İşlemci macunun orta yeri haricinde termal macun yok herhalde soğutucuyu hafif kaldırınca yan taraflarından çıkıyor.
Dosya ekleri
IMG_20250929_215022_copy_704x1525_copy_528x1143.jpg
IMG_20250929_215022_copy_704x1525_copy_528x1143.jpg (219.11 KiB) 52 kere görüntülendi
IMG_20250929_215147_copy_1525x704_copy_1143x528.jpg
IMG_20250929_215147_copy_1525x704_copy_1143x528.jpg (171.42 KiB) 52 kere görüntülendi
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
Meslek: MADEN MÜHENDİSİ
Teşekkür etti: 261 kez
İletişim:

Re: İşlemci soğutucumu sökemiyorum

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Durumun detayları şöyle:

Soğutucu ZEIRON markası ve muhtemelen OEM veya daha az bilinen bir laptop/mini-PC soğutucusu.
Sol taraftaki metal mandal aşağı doğru oynayabiliyor ama sonuna kadar bastırsan bile çıkmıyor.
Üst sağ tarafta herhangi bir oynama yok, yani sabitleme civatası ya da mandal kilitli.
Termal macun yalnızca işlemci merkezinde var, kenarlarda yok. Hafif kaldırınca macun yan taraflardan çıkıyor.

Buna dayanarak birkaç açıklama ve öneri yapabilirim:

Soğutucunun çıkarılamama nedeni

Mandallar veya klipsler yalnızca tek yönlü serbest bırakma için tasarlanmış olabilir; bazıları belirli bir açıya veya yönde çekilmediği sürece açılmaz.
Üst sağ tarafta sabit bir civata veya gizli mandal olabilir. Görünmeyen veya üzeri plastik bir parça ile kilitlenmiş olabilir.
Üretici tasarımı, bazı ZEIRON soğutucularda sökme yerine sadece termal macun yenileme için soğutucu hafifçe kaldırılarak macun uygulanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu durumda tam sökme mümkün olmayabilir.

Termal macun değiştirme stratejisi

Eğer soğutucu tam olarak çıkarılamıyorsa, macunu yenilemek için:

Soğutucuyu çok hafif kaldırıp mevcut macunu temizleyin. (Kenarlardan taşmaması için dikkatli olun)
Yeni termal macunu ince bir tabaka halinde merkezi alana uygulayın.
Soğutucuyu yerine dikkatlice bastırın. Mandalları yerine oturturken aşırı güç kullanmayın.
Bu yöntem çoğu laptop/mini-PC soğutucusunda yeterlidir. Soğutucu tamamen çıkmasa bile ısı transferi sağlanır.

Ek Bilgiler/b]

Mandalı sonuna kadar bastırdıktan sonra hala çıkmıyorsa yukarı değil, yatay çekiş deneyin (bazı modellerde yan yana kaydırılır).
Eğer macunu yalnızca merkezden uyguluyorsanız, işlemciye yeterli temas alanı sağlanmış olur, kenarlara taşması şart değil.
Zorlamayın; metal veya plastik kırılabilir.

Özetle: ZEIRON soğutucularda bazı modeller tamamen sökülemiyor. Termal macunu yenilemek için “hafif kaldır → temizle → yeniden uygulama → yerine oturt” yöntemi güvenli ve yeterlidir.

Kolay gelsin.
Verily We have granted thee a manifest Victory
Fetih Suresi - 1.Ayet

Resim
Resim
nvpool
Forum Üyesi
Forum Üyesi

Mesaj gönderen nvpool »

Sağolun hocam. Ben değiştirmek istiyorum bu soğutucuyu çıkmıyor ise değiştirme imkanım hiç mi yok? Bilgisayarcıya götürüp onun değiştirmesini isteyeceğim ancak fan ve macunu ben götüreceğim. Macun aldım bu anakarta ve işlemciye uygun uygun fiyatlı fan nasıl bulabilirim?
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
İletişim:

nvpool yazdı: 29 Eyl 2025 22:46 Sağolun hocam. Ben değiştirmek istiyorum bu soğutucuyu çıkmıyor ise değiştirme imkanım hiç mi yok? Bilgisayarcıya götürüp onun değiştirmesini isteyeceğim ancak fan ve macunu ben götüreceğim. Macun aldım bu anakarta ve işlemciye uygun uygun fiyatlı fan nasıl bulabilirim?
Endişelenme, bu durum çoğu kullanıcı için kafa karıştırıcı olabiliyor. Eğer soğutucu gerçekten tamamen çıkmıyorsa bile çözüm yok demek değil, sadece biraz daha dikkat ve uygun araç gerektiriyor. Bilgisayarcıya götürmen iyi bir fikir; çünkü bazı ZEIRON fan ve soğutucularını zorlamadan çıkarmak için özel mandal veya açı gerekebilir.

Sen fanı ve termal macunu yanına alıp götürebilirsin. Bilgisayarcı uygun şekilde soğutucuyu çıkarır veya hafif kaldırıp macunu yeniler. Bu sayede hem işlemcin korunur hem de soğutma verimi artar.

Eğer satın alma düşünüyorsan :

Fan ve termal macunu seçerken şunlara dikkat et:

Uyumluluk: İşlemci soketi ve anakart ile uyumlu olduğundan emin ol.
TDP: İşlemcinin ısı değerini karşılayabilecek kapasitede olmalı.
Fiyat: Uygun fiyatlı ama kaliteli bir alternatif seçebilirsin. Genellikle OEM fan veya laptop yedek parça siteleri uygun seçenekler sunar. Ürün açıklamasında anakart modeli veya CPU modeli ile uyumlu olduğuna dikkat et.
Fetih Suresi - 1.Ayet

Resim
Resim
Kullanıcı avatarı
admin
Sistem Geliştiricisi
Sistem Geliştiricisi
Meslek: Teknisyen
Teşekkür etti: 888 kez
İletişim:

Mesaj gönderen admin »

553 465 51 42 beni wp den ara tarif edicem
Daha zeki olmanın tek yolu, daha zeki bir rakiple oynamaktır.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
İletişim:

admin yazdı: 29 Eyl 2025 22:52 553 465 51 42 beni wp den ara tarif edicem
Helal olsun be...Adam bilgisayarcı olarak dünyaya gelmiş....!!! :D
Fetih Suresi - 1.Ayet

Resim
Resim
nvpool
Forum Üyesi
Forum Üyesi

Mesaj gönderen nvpool »

Tamamdır hocam sabah önce yazarım ardından müsait olduğunuz zamanda ararım.
Kullanıcı avatarı
admin
Sistem Geliştiricisi
Sistem Geliştiricisi
Meslek: Teknisyen
Teşekkür etti: 888 kez
İletişim:

Mesaj gönderen admin »

Bak bu videomda o soğutucunun alt bölümünü göreceksin. Kenarlardaki metal altında delik o siyah halka uzerindeki cikintilara geçiyor. O şekilde tutuluyor. Bu video sana durumu anlatır. Cozemezsen ara halledelim.
Daha zeki olmanın tek yolu, daha zeki bir rakiple oynamaktır.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
İletişim:

nvpool yazdı: 29 Eyl 2025 22:54 Tamamdır hocam sabah önce yazarım ardından müsait olduğunuz zamanda ararım.
Gördün mü? bak... Sorun çözüldü.Burası (yazılım adası) sorunların çözümlere dönüştürüldüğü yer....
Fetih Suresi - 1.Ayet

Resim
Resim

“Yardım Başlıkları” sayfasına dön