
Az da olsa bir çok dolandırıcı bazı kişilerin kimlik bilgilerini kopyalayarak bankalardan kredi çekebilmektedir. Peki adıma çekilmiş kredi varmı diye soran kişiler hangi yollara başvurmalı, neler yapmalı? Banka kredi borcu sorgulama sistemlerini kullanarak sizde kendi isminize çekilmiş bir kredi olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Tabi bu gibi dolandırıcılık yöntemlerini bazı şeyler yaparak da önlemek münkündür. İlk olarak hangi şeylere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bilgileri sizlere sunacağız.
Adıma Kredi Çekilmiş Mi?
Sahte nüfus cüzdanı kopyalama ile ilgili dolandırıcılık yöntemleri ile ilgili haberlere bir çok kişi karşılaşmıştır. İlk olarak nüfus cüzdanınızı gerek olmayan her yere vermekten kaçının. Örneğin küçük telefon bayileri (alt bayiler) telefon hatları taşırken kimlik belgenizi kopyalayıp dolandırıcılık için kullanan kişilere satabilirler. Diğer yandan banka çalışanlarının da bilgileri kopyalayıp bu kişilere ulaştırdığı tespit edilmiştir. Bu sistemlerde telefon numaranız, tc kimlik numaranız, anne kızlık soyadı gibi bilgiler olduğu için sizin her türlü bilginizi kopyalayabiliyorlar. Dikkat etmeniz gereken nokta ise güvenmediğiniz kurum ve kuruluşlara kimlik belgenizi ve fotokopisini vermemenizdir. Diğer yandan imzanız da sizi sembol etmektedir. İmzanızı güvenmediğiniz yerlerde atmayınız, imzanızı da kopyalayarak bir çok dolandırıcılıkla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Başkası benim adıma kredi alabilir mi?
Konunun ana başlığı olan adınıza çekilmiş kredi var mı sorgulaması için de KKB sistemlerini kullanabilirsiniz. Kredi Kayıt Bürosu’nun bireysel kullanıcılara açtığı Findeks sitesine giriş yaparak, ücretini ödedikten sonra Risk Raporu’nuzu öğrenebilirsiniz. Risk raporunda kullanılan krediler, kredi notunuz ve mevduat ürünleriniz gözükecektir. Risk raporu, sizin son 5 yıldaki banka hareketlerinize bakılarak çıkarılacaktır. Diğer yandan ücretsiz olarak öğrenmek istiyorum diyenlere ise bankaların internet şubesine giriş yaparak banka borcu sorgulama yapmaları olacaktır. Adıma çekilmiş kredi varmı diyenler diğer yandan bankaların şubelerine uğrayarak da kimlik belgenizle beraber üzerinize kredi borcu olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Adıma kredi çekilmiş mi e devlet diye arama yapanlara da cevabımız malesef e-devlet üzerinden bankaların ürünleri ve sistem verileri henüz gözükmemektedir. Sadece banka sistemleri aracılığıyla borç sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Banka borç sorgulama
https://www.kredibankalar.com/kredi/ban ... h2376.html
Ücretsiz kredi notu sorgulama
https://www.kredibankalar.com/kredi-not ... h2583.html
Bankaların ve bankalara yapılan kredi kartı başvurularının sayısının her geçen gün artması, bankaların hayatın içerisinde daha fazla yer tutması itibariyle kişi başına düşen kredi kartı sayısı da gittikçe artmaktadır. Bu kapsamda kullanılabilecek çeşitli yöntemlerle adınıza kayıtlı kartları öğrenmek mümkündür, çünkü çoğu durumda kişiler kaç tane kart sahibi olduğu ya da bu kartları nereden sorgulayabileceği konusunda bilgi sahibi değildir. Dolayısıyla bu yazıda adınıza kayıtlı kartları nasıl sotgulayabileceğiniz, adınıza kayıtlı kartların sorgulamasını TC kimlik numarasıyla birlikte nasıl yapabileceğiniz ve türevi konulara değinilecektir.
Adınıza kayıtlı kredi kartını öğrenmenin birden fazla yolu vardır fakat bu yöntemler arasında kullanılabilecek en etkin ve hızlısı hiç şüphesiz KKB yani Kredi Kayıt Bürosu nezdinde tutulan kayıtların incelenmesi adına Findeks’e başvuru yapılmasıdır. Findeks’e yapacağınız başvuru neticesinde çok daha kısa süre içerisinde kredi kartı durumunuzu sorgulayabilir ve kredi kartlarınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
TC Kimlik Numarasıyla Kart Sorgulama
TC kimlik numarası ile adına kayıtlı kartları sorgulamak isteyen kişilerin bunu yapması için Findeks’in internet sitesine girdikten sonra kredi notu sorgulaması yapması gerekir. Kredi notu sorgulamasının bir adımı da kredi kartlarıyla ilgili olduğu için bu ekranda adınıza kayıltı kredi kartlarını da sorgulamanız mümkün olur. Buradan edineceğiniz bilgi neticesinde kaç tane kartınızın açık olduğu, bu kartlarınızın kaçına borçlu olduğunuz ve ne kadar kullanılabilir limite sahip olduğu gibi bilgiler edinebilirsiniz.
Findeks ile sorgulama yapmak için siteye girdikten sonra üye ol butonuna tıklamalı ve kişisel bilgilerinizi paylaştıktan sonra gerekli ödemeyi yapmak durumundasınız.
Bankadan Bilgi Almak
Bir banka diğer bankalar da dahil olmak üzere hangi bankalara ait hangi kredi kartlarınızın olduğu konusunda size bilgi verebilir. Bunun için internet bankacılığı ya da mobil bankacılık uygulamasına giriş yaptıktan sonra kredi notu sorgulama ekranına giriş yapmalı ve kredi raporunuzu istemelisiniz. Bu genellikle 10 TL ile 20 TL arasında bir ödeme yaparak edinebileceğiniz bir rapordur. Bu raporu temin ettikten sonra göreceksiniz ki içerisinde sahip olduğunuz kredi kartları ve bu kredi kartlarının sahip olduğu limitler, borçlar vb. bilgiler de yer almaktadır. Bu bilgiler ışığında hangi bankaya ait hangi kredi kartlarınızın olduğu ve bu kredi kartlarının kullanılabilir limitlerinin ne olduğu konusunda bilgi edinebilirsiniz.
Kredi Kartı Sorgulama E-Devlet
Birçok kişi sahip olduğu kredi kartlarıyla ilgili bilgiyi e-devlet üzerinden alabileceğini düşünse de bu henüz gerçekleşmemiştir yani BDDK, KKB ve e-Devlet arasındaki entegrasyon henüz kurulmuş değildir. Dolayısıyla sahip olduğunuz, adınıza kayıtlı kredi kartlarını sorgulamak için henüz e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapmanız mümkün değildir.
Merkez Bankası Kredi Kartı Sorgulaması
Son dönemlerde yayılan bir bilgi neticesinde kişiler adlarına tanımlı kredi kartlarını sorgulamak için Merkez Bankası’na da başvuru yapabileceği konusunda yanlış yönlendirilmektedir. Merkez Bankası’nın kredi kartı sorgulaması yapma ya da kredi notu bilgisi paylaşmak gibi bir görevi yoktur, dolayısıyla adınıza kayıtlı kredi kartlarını öğrenmek içinde Merkez Bankası’na başvuru yapmanız mümkün değildir. Bu konuda detaylı bilgi almak için KKB yani Kredi Kayıt Bürosu ya da BDDK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile iletişime geçebilirsiniz.
Eğer ne yaparsanız yapın sahip olduğunuz kredi kartlarıyla ilgili bilgi bulamıyorsanız bu durumda ikamet ettiğiniz ilçedeki Asliye mahkemesine başvurarak tespit davası açabilirsiniz.
Kaynak : BBDK, KrediBankalar.com