Güvenli Parola Nasıl Oluşturulur?

Genel bilgisayar güvenliğinizi nasıl sağlayabileceğiniz hakkında makale ve dokümanların yer aldığı bölümümüz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
admin
Sistem Geliştiricisi
Sistem Geliştiricisi
Mesajlar: 831
Kayıt: 28 Ağu 2022 04:38
Konum: Database
Meslek: Teknisyen
Teşekkür etti: 454 kez
Teşekkür edildi: 308 kez
İletişim:

Güvenli Parola Nasıl Oluşturulur?

Mesaj gönderen admin »

Güvenli Parola Oluşturma İpuçları Nelerdir?

Resim

Güvenli parolalar ; bizler için yani çevirim içi kullanıcıların dijital dünyaya açılırken kişisel bilgilerimizi ve hesaplarımızı koruması adına son derece önemlidir. Fakat günümüzde bile birçok kişi zayıf parolalar kullanarak hesaplarını saldırı ve saldırganlara açık hale getiriyor. Zayıflık her zaman zafiyet oluşturur. Güçlü bir parola oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu anlayabilen herkes için, " güvenli parola oluşturma ipuçları nelerdir?" adlı konumuz ile adım adım anlatmaya başlıyoruz.

Resim
zayıf ve güçlü parola örnek görüntüsü

1- Parola (Şifre) Uzunluğu artırın :

Güçlü bir parolanın en önemli özelliklerinden biri uzunluğudur, yani karakter sayısının fazlalığıdır. En az 10 hatta 12 karakterlik bir parola önerilir. Daha uzun parolalar daha güvenlidir. Brute Force (kaba kuvvet) ataklarına karşı şifrenin kırılabilme süresini uzatır.

Örnek : 12_Ahmet_91@ adlı parolaya karşı 12_19_Ahmet_91@F çok daha güçlü bir paroladır. Bu tarz bir parolanın parola word listlerinde bulunma ihtimali de oldukça zayıftır. Parola word listi nedir ? Şifrelerin içine yazıldığı text dosyalarıdır. Binlerce şifre eklenir ve bazı uygulamalar ile bu şifrelerin denenmesi istenir. Amaç bir süre sonra list içinde ki bir parola ile sizin parolanızın uyum sağlamasıdır.

2- Karmaşık karakterler kullanın :

Parolanıza karışık olarak sayılar, büyük harfler, küçük harfler ve semboller ekleyin. Örneğin, “+a_T_iş@12-9128” gibi bir parola karmaşık ve güçlüdür.

3- Her hesap için farklı parolalar kullanın :
Sürekii olarak aynı parolayı kullanmak olası bir hacklenme durumunda başınıza aşırı sorun çıkartabilir. Bir parolayı sürekli olarak farklı hesaplarınız için kullanmayın. Bir hesabınızın hacklenmesi, diğer hesaplarınızı da risk altına sokar.

4- Parolaları belirli aralıklarla değiştirin :

Parolalarınızı düzenli olarak değiştirmek, hesaplarınızı daha güvende tutmanıza yardımcı olur. En az 6 hatta 3 ayda bir parolanızı değiştirmeyi unutmayın. Bankalar düzenli olarak parola değişimini zorunlu hale getirmişlerdir.

5- Parola yöneticisi uygulamaları kullanın :

Parolaları unutmaktan korkuyor ve endişe ediyorsanız, parola yöneticisi uygulamaları kullanabilirsiniz. Bu araçlar, güçlü parolalar oluşturmanıza ve tüm hesaplarınız için farklı parolaları yönetmenize yardımcı olur.

6- Sözlük kelimeleri kullanmayın :

Parolanızda sözlük kelimeleri kullanmaktan kaçının. Saldırganlar genellikle sözlük saldırısı adı verilen bir teknik kullanarak, popüler kelimeleri ve kelime kombinasyonlarını deneyerek parolanızı kırabilirler. Nedir bu basit sözlük kelimeleri ? Örneğin : asdasd , ADA , WASD , 1234 , VEVEVE , Ad Soyadı kombinasyonları vb.

7- Olası ve tahmin edilebilir kombinasyonları kullanmaktan kaçının :


Parolanızı olası tahmin edilebilir kombinasyonlardan uzak tutun. Örneğin, “123456” veya “qwerty” gibi kombinasyonlar kolayca tahmin edilebilir olduğundan güçsüz parolalardır.

8- Çift (İkili) doğrulama kullanın :

Çift doğrulama, hesaplarınızı korumak için son derece önemli bir sistemdir. Bu özellik, hesabınıza giriş yaparken iki adımlı bir doğrulama gerektirir ve hesabınızı daha güvenli hale getirir. Telefonunuza bir mesaj gelir ve şifreniz birinin elinde ise ilk doğrulamadan geçtiği halde telefonunuz elinde olmadığı için ikinci doğrulamadan geçemez.
Daha zeki olmanın tek yolu, daha zeki bir rakiple oynamaktır.

Etiketler:
Cevapla

“Genel Güvenlik” sayfasına dön