Yeni Başlayanlar İçin Önemli Bir Kaç PC Terimi ve Açıklaması

Bilgisayar dünyasına yeni adım atanlar, işin derinliklerini öğrenmek isteyenler için bilgiler, dokümanlar ve makalelerin yer aldığı bölümümüz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 580
Kayıt: 30 Ağu 2022 21:59
Konum: BERTUNA/Orion Takım Yıldızı
Meslek: MADEN MÜHENDİSİ
Teşekkür etti: 123 kez
Teşekkür edildi: 421 kez

Yeni Başlayanlar İçin Önemli Bir Kaç PC Terimi ve Açıklaması

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Swap Alan(Takas Alan),Pagefile.sys,Ready Boost Kavramları

Resim


ReadyBoost özelliği :

Windows Vista ile geliştirilmiş, flash bellekteki boş alanı RAM veya sanal bellek olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Bu sayede, bilgisayarın hem hızı arttırılmış, hem de gerekli işlem daha kolay ve hızlı bir şekilde halledilmiş olur.

Swap Alan:

Unix sistemlerde Ram’imizin yetmediğinde diskin bir bölümünden(harddiskten) kullanılmak üzere ayrılmış sanal bellektir.

İşlenecek veriler RAM‘e sığmadığı zaman bu bölüm RAM gibi kullanılır ve böylece işlemlerin devam etmesi sağlanır. Sabit disklerin veri okuma/yazma hızları RAM’lerden çok daha düşük olduğu için takas alanının kullanılması işlemleri yavaşlatır.

Fakat Microsoft‘a ait işletim sistemlerinde “pagefile” isminde bir dosya oluşturulur, RAM’e sığmayan veri buraya yazılır ve windows kurulumunda ayarlanan boyut ortalama RAM miktarının 1.5 katıdır ve daha sonradan değiştirilebilir. Bu oluşturulan alanı kullanıcı normal olarak göremez; ancak üçüncü parti yazılım üreticilerinin programları ile görmesi mümkündür.

Oysa Linux’ta bu alanı kullanıcı belirler, genelde RAM değerinin iki katı olarak ayrılır. “Pagefile” üzerinde hem Linux hem Windows olan bir bilgisayarda Linux kullanılarak görülebilir.

Pagefile.sys dosyası :

Windows işletim sistemine ait sanal bellek dosyasıdır. Sanal bellek dosyası, sabit diskin bir bölümünü bellek (RAM) olarak kullanmamızı sağlıyor, böylece de sahip olduğumuzdan çok daha fazla bellek isteyen programları çalıştırmamız mümkün oluyor.

Sanal bellek büyüklüğünü ve bulunduğu yeri değiştirmek için Bilgisayarım’a sağ tıklayın. Daha sonra Gelişmiş sekmesine geçin. Buradaki “Performans” bölümündeki Ayarlar butonuna tıklayın. Karşına gelen pencerenin yine Gelişmiş sekmesine geçin. Bu sekmenin altındaki Değiştir butonuna tıklayın.


Kaynaklar :

Kod: Tümünü seç

http://www.bilgiustam.com/readyboost-nedir-nasil-calisir/

Kod: Tümünü seç

http://tr.wikipedia.org/wiki/Takas_alan%C4%B1

Kod: Tümünü seç

http://www.pcnet.com.tr/forum/yazilim/109367-pagefile-sys-nedir.html
Verily We have granted thee a manifest Victory
Fetih Suresi - 1.Ayet

Etiketler:
Cevapla

“Yeni Başlayanlar İçin” sayfasına dön