Ekran Kartı TDP Değeri nedir ? TDP değeri nasıl bulunur ?

Bilgisayar donanım parçaları (İşlemci-Anakart-Ram-Ekran kartı vb.) hakkında paylaşım ve öneriler
Cevapla
Kullanıcı avatarı
admin
Sistem Geliştiricisi
Sistem Geliştiricisi
Mesajlar: 803
Kayıt: 28 Ağu 2022 04:38
Konum: Database
Meslek: Teknisyen
Teşekkür etti: 434 kez
Teşekkür edildi: 297 kez
İletişim:

Termal Tasarım Gücü (TDP) nedir?

TDP, Watt olarak Termal Tasarım Gücü anlamına gelir ve maksimum teorik yük altındaki güç tüketimi anlamına gelir. Güç tüketimi, daha düşük yükler altında TDP'den daha azdır. TDP, sistemi tasarlamanın gereken maksimum güç olduğu alandır.

TDP, teknik özellik sayfalarında bulunan ve bilgisayarlar için önemli olan bir bilgidir. TDP; Termal Tasarım Noktası, Termal Tasarım Gücü Termal Tasarım Parametresi gibi farklı açıklamalara karşılık gelir.

Nasıl Bulunur ?

Donanım teknik bilgi broşürlerinden, nvidia denetim masasından yahut HWiNFO tarzında 3.parti donanım inceleme yazılımları ile bulunabilir.

Bknz : viewtopic.php?p=807

Resim

Resim

Resim
hwinfo programı

Ekran kartı ve işlemci seçerken bu değerler iyi araştırılmalıdır.

Not : Örneğin bir dizüstü aldınız ve ekran kartı RTX 3050ti. Siz hiç bir araştırma ve soruşturma yapmadınız eve geldiniz, baktınız 60 watt. Başka bir dizüstünde ise yine aynı ekran kartı olan RTX3050ti ' ın 90 watt lık versiyonu bulunabilir. Tdp 60 watt ile tdp 90 watt model olarak aynı olsada, tdp'si farklı olan bu iki kart aynı oyun ve soğutma performansını vermez. Biri daha güçlü çalışır ve doğal olarak daha fazla ısınabilir. Dikkatli olmakta fayda var.

Resim
rtx3050 watt'ı farklı sürümlerde fps değerleri

Bir diğer hususta dizüstü bilgisayarlar için adaptör seçimi. Ekran kartı+işlemci TDP si adaptörün karşılayamacağı seviyede ise Bataryada düşüşler gerçekleşecektir. Bknz: Lenovo gaming dizüstü 135 watt adaptörlerde olduğu gibi.

Örnek bir fps ölçüm videosu :



Ek not : Bazı dizüstü bilgisayarlarda ekran kartlarının daha düşük watt olanları kullanılıyor. Soğutma anlamında faydalı olabilir lakin performans isteyenleri bir nebze üzen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Örnek :

Resim

Tabii bu kartta performans bakımında çok aşırı fps farkı çıkmamış.

Daha zeki olmanın tek yolu, daha zeki bir rakiple oynamaktır.

Etiketler:
Cevapla

“Bilgisayar - Donanım Sistemleri” sayfasına dön