M.2 SSD Kartları Arasındaki Farkları Nasıl Ayırt Ederiz ? M.2 SSD Türü: SATA ve NVMe nedir ?

Bilgisayar donanım parçaları (İşlemci-Anakart-Ram-Ekran kartı vb.) hakkında paylaşım ve öneriler
Cevapla
Kullanıcı avatarı
admin
Sistem Geliştiricisi
Sistem Geliştiricisi
Mesajlar: 832
Kayıt: 28 Ağu 2022 04:38
Konum: Database
Meslek: Teknisyen
Teşekkür etti: 456 kez
Teşekkür edildi: 308 kez
İletişim:

M.2 SSD Kartları Arasındaki Farkları Nasıl Ayırt Ederiz ? M.2 SSD Türü: SATA ve NVMe nedir ?

Mesaj gönderen admin »

Veri saklama teknolojisinde M.2’den bahsederken genellikle form faktörüne atıfta bulunarak bir SSD'den’ bahsederiz.

Kısaca M.2, ince uzun bir sakıza benzeyen bir SSD form faktörünü ifade etmektedir. Küçük ve ince boyutu sayesinde laptop’lar, dizüstü bilgisayarlar, NUC’ler ,netbooklar ve ultrabook’lar gibi hafif ve taşınabilir bilgisayarlar için idealdir. 2,5 inç SSD’ler ya da sabit disk sürücülerden daha az yer kaplar ve 2TB’a varan kapasitelerde sunulmaktadır.

M.2’nin ne olduğunu açıkladıktan sonra önemli bir soruya bakalım: “M.2, bir SSD’den daha hızlı mı?”

Bu sorunun cevabı hayırdır. M.2, SSD’nin bir form faktörüdür, dolayısıyla aslında pek anlamlı bir soru değildir. Yine de sorunun altında yatan kafa karışıklığı anlaşılabilirdir. Çünkü M.2 SSD’ler istemci SSD’lerin diğer form faktörlerine göre daha yenidir. SATA ve NVMe tabanlı olmak üzere iki tür M.2 SSD bulunmaktadır. Bunların veri saklama teknolojileri farklıdır ve gereksinimlerinize ve bütçenize göre her ikisinin de çeşitli avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

SSD'ler üretim özelliklerine göre birbirlerinden daha hızlı ve daha sağlam olabilirler.

Resim

Resim


!Önemli nokta!
M.2 kartlarının çeşitli boyutları ve bunların anahtar özellikleri Yukarıdaki resimde ilk dört rakam şu şekilde tanımlanır :
-Wi-Fi modülü (a) 16 mm genişliğinde ve 30 mm uzunluğunda olduğundan 1630 olarak etiketlidir.
-SSD (b) 22 mm genişliğinde ve 42 mm uzunluğunda olduğundan 2242 olarak etiketlidir.
-İki büyük SSD (C ve D) 22 mm genişliğinde ve 80 mm uzunluğundadır, bu nedenle 2280 olarak etiketlenmiştir.


SATA M.2 SSD

Resim

Aralık 2022'de SATA M.2 SSD'lerimiz olan A400 M.2'nin sonuncularını gönderdiğimizi söyleyerek başlayalım. Artık SATA tabanlı M.2 SSD'ler üretmiyoruz ve bundan sonra tüm M.2 SSD'lerimiz NVMe olacak. Ancak o dönemde SATA M.2 SSD'ler, maksimum 6Gbps veri aktarım hızına sahip SATA arayüzünü kullanıyordu. Bu, daha yeni arayüzlere kıyasla yavaştır (aşağıda daha fazla bilgi verilmektedir). SATA tabanlı SSD’ler, performans açısından en düşük sınıftaki SSD’lerdir ve sabit disk sürücülerle aynı arayüzü kullanırlar.

NVMe M.2 SSD

Resim

Resim

Resimde gösterildiği gibi yalnızca M anahtarı sahip bir M.2 SSD, bir NVMe SSD olacaktır. NVMe M.2 SSD’ler, SSD’ler için özel olarak tasarlanan NVMe protokolünü kullanır. PCIe veri yolu ile eşleştiğinde bir NVMe SSD ulaşabileceğiniz en yeni performans ve hız seviyelerini sunar. NVMe SSD’ler PCIe yuvalarını kullanarak doğrudan sistem CPU’su ile iletişim kurar. Aslından flash belleğin, NVMe’den çok daha yavaş olan SATA iletişim sürücüsünü kullanmak yerine doğrudan PCIe yuvaları üzerinden bir SSD olarak çalışmasını sağlar.

NVMe M.2 SSD’ler, SATA M.2 SSD’lere kıyasla çok daha yüksek performansa sahiptir. NVMe M.2 SSD’ler PCIe veri yolunu kullanarak, 6Gbps hıza sahip SATA M.2 SSD’lere göre çok daha yüksek olan teorik 20Gbps’ye varan hızlara sahiptir. PCIe veri yolları 1x, 4x, 8x, ve 16x hattı destekleyebilmektedir. PCIe 3.0, hat başına 985 MB/s etkili aktarma hızına sahiptir. Yani potansiyel veri aktarım hızı 16GB/s’ye ulaşabilmektedir. Ancak PCIe veri yolu ile M.2 form faktörü kullanıldığında yalnızca x2 ve x4 hatta ulaşılabilmekte, yani maksimum aktarma hızı 4GB/s olabilmektedir.

NVMe, SATA’dan daha mı hızlı?Teknik olarak evet. Modern anakartlarda, 600MB/s’ye varan hızlara sahip SATA III teknolojisi kullanılmaktadır. NVMe sürücüler ise 3500MB/s’ye kadar hız sağlayabilmektedir. Performans seviyesi, SATA SSD’lere kıyasla form faktöründen bağımsız olarak çok daha yüksektir. Yalnızca NVMe teknolojisini kullanan SSD’ler, SATA tabanlı SSD’leri sınırlandıran aktarma hızı tavan değerlerini aşmaktadır.

SSD ' türlerini daha detaylı pekiştirmek için ;

Resim

Örnek SSD hızları ;

Resim



Kaynaklar :

Kod: Tümünü seç

https://www.kingston.com/tr/blog/pc-performance/two-types-m2-vs-ssd

https://www.sordum.net/60311/nvme-ssd-m-2-ve-sata-ssd-arasindaki-farklar/

https://www.dell.com/support/kbdoc/tr-tr/000144170/m-2-kartlari-arasindaki-farklari-ayirt-etme
Daha zeki olmanın tek yolu, daha zeki bir rakiple oynamaktır.

Etiketler:
Kullanıcı avatarı
admin
Sistem Geliştiricisi
Sistem Geliştiricisi
Mesajlar: 832
Kayıt: 28 Ağu 2022 04:38
Konum: Database
Meslek: Teknisyen
Teşekkür etti: 456 kez
Teşekkür edildi: 308 kez
İletişim:

Re: M.2 SSD Kartları Arasındaki Farkları Nasıl Ayırt Ederiz ? M.2 SSD Türü: SATA ve NVMe nedir ?

Mesaj gönderen admin »

Not :

Bilgisayarınızı donanım olarak güncellemek (upgrade) isterseniz , özelliklerinden yahut teknik manuel kitaplarından faydalanabilirsiniz. Teknik servis ile iletişime geçebilirsiniz.

Örneğin : Benim dizüstü bilgisayarım şu şekilde ssd ve hdd formları desteklemektedir.

2x M.2 SSD or 1x 2.5" HDD + 1x M.2 SSD • 2.5" HDD up to 1TB • M.2 2242 SSD up to 512GB • M.2 2280 SSD up to 1TB

Resim
lenovo ideapad gaming3 serisi bendeki modelin ssd yuvaları.
Daha zeki olmanın tek yolu, daha zeki bir rakiple oynamaktır.
Kullanıcı avatarı
admin
Sistem Geliştiricisi
Sistem Geliştiricisi
Mesajlar: 832
Kayıt: 28 Ağu 2022 04:38
Konum: Database
Meslek: Teknisyen
Teşekkür etti: 456 kez
Teşekkür edildi: 308 kez
İletişim:

Re: M.2 SSD Kartları Arasındaki Farkları Nasıl Ayırt Ederiz ? M.2 SSD Türü: SATA ve NVMe nedir ?

Mesaj gönderen admin »

NVMe SSD'ye yükseltmek için en önemli 6 neden

Bir NVMe SSD'ye yükseltmeye değer mi?
Kısa cevap: evet, değer! Uyumlu bir cihaza takılan NVMe SSD'ler, SATA SSD'lere göre önemli hız iyileştirmeleri sağlar ve PC'nizin genel performansını artırabilir. PC'nizi veya dizüstü bilgisayarınızı değiştirmek yerine yükseltmek, makinenize çok daha düşük bir maliyetle yeni bir hayat verebilir. Bir NVMe sürücüye yükselterek başlamaya ne dersiniz? NVMe sürücüler, mümkün olan en yüksek veri aktarım hızları sayesinde hızla yeni standart haline geliyor.

1. Daha yüksek hız
HDD'lerle (sabit disk sürücüleri) karşılaştırıldığında, SSD'ler (katı hal sürücüleri) okuma ve yazma hızları açısından zaten farklı bir ligde yer almaktadır. Ancak bir NVMe arayüzü kullanıldığında onlar bile daha da hızlanırlar. Kingston KC3000 SSD gibi üst düzey NVMe SSD’ler, SATA tabanlı eşdeğerinden on iki kat daha hızlı olan yaklaşık 7.000MB/sn hızlar sunabilmektedir. Bir NVMe sürücünün daha yüksek okuma ve yazma hızları, dosya ve başlangıç yükleme sürelerini iyileştirerek PC'nizin daha iyi performans göstermesini sağlayacaktır.

2. Daha yüksek performans
NVMe SSD'ler, SATA sürücülere kıyasla yirmi beş kat daha fazla veri aktarılmasını sağlar. Bir NVMe sürücüye yükseltme yapmak, veri saklama alanındaki darboğazları ortadan kaldıracak ve bilgisayarınızın genel iş akışını iyileştirecektir.

3. Üstün güç verimliliği
NVMe SSD'ler, bekleme modunda düşük güç tüketimine sahiptir ve bu da daha enerji tasarrufu açısından daha iyi performans sağlar.

4. Gelişmiş uyumluluk
NVMe SSD'ler, PCIe veri yolu üzerinden doğrudan CPU ile iletişim kurarak tüm önemli işletim sistemleri ve 2015'ten sonra piyasaya sürülen sistemlerle çalıştığından uyumluluk konusunda endişelenmenize gerek kalmayacaktır. Ayrıca çoğu NVMe SSD'de M.2 form faktörü kullanılır. Bu da onları dizüstü bilgisayarlar ve mini PC'lerle uyumlu hale getirir.

5. Oyunlardaki avantajlar
Oyun bilgisayarlarında da bir NVMe SSD'ye yükseltmenin avantajları görülebilir. Oyun açılış, yükleme ve kurulum sürelerinin daha iyi olduğunu fark edeceksiniz. Ayrıca, NVMe teknolojisi en büyük ve en yeni oyunların artan kare hızlarının üstesinden gelecektir. Microsoft DirectStorage'ın kullanıma alınması ve gelecek oyunlarda daha geniş bir şekilde uygulanmasıyla, NVMe oyunlar için vazgeçilmez hale geliyor. SSD'lerin oyunlar için avantajları.

6. PS5™ için hazır.
Bir bilgisayarınız yoksa, yukarıdaki tüm nedenler PS5 için veri saklama biriminizi yükseltmek için de geçerlidir.

Kod: Tümünü seç

https://www.kingston.com/tr/blog/pc-performance/top-reasons-upgrade-nvme-ssd
Daha zeki olmanın tek yolu, daha zeki bir rakiple oynamaktır.
Cevapla

“Bilgisayar - Donanım Sistemleri” sayfasına dön