Türlerine Göre İşlemciler

Bilgisayar donanım parçaları (İşlemci-Anakart-Ram-Ekran kartı vb.) hakkında paylaşım ve öneriler
Cevapla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 580
Kayıt: 30 Ağu 2022 21:59
Konum: BERTUNA/Orion Takım Yıldızı
Meslek: MADEN MÜHENDİSİ
Teşekkür etti: 123 kez
Teşekkür edildi: 425 kez

Türlerine Göre İşlemciler

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Resim

İşlemci bilgisayarın beyni görevini üstlenen ve eskiden anakarta slot tarzı bağlanırken günümüzde soket tarzı bağlanan bilgisayar parçasıdır.

Slot İşlemci Nedir?

Slot işlemciler, eski sürüm anakart yapılarıyla uyumlu olmaktadır ve işlemci bir kart üzerinde tümleşik halde olarak, soğutucuyla kartın üzerine monte edilmiştir.

Slot işlemci, RAM bellek gibi anakarta dikey bir biçimde uygun slota takılmaktadır ancak günümüz anakart yapılarıyla kullanılmamaktadır. Bu nedenle eski bir teknoloji olarak nitelendirilebilmektedir.

Soket İşlemci Nedir?

Soket işlemciler, günümüz yeni nesil anakart yapılarıyla kullanılmaktadır. Anakart üstünde işlemcinin takılabileceği bir soket bulunmaktadır. Bu sayede işlemci kendisi için gerekli olan enerjiyi anakarttan almaktadır. Aynı zamanda da işlemci, anakart üzerindeki veri yollarına pinler sayesinde veri aktarmaktadır.

Soğutucu ve fan anakarttaki işlemci üstüne monte edilebilmektedir. Ayrıca, dizüstü bilgisayarlarda da işlemci olarak soket işlemciler kullanılmaktadır.

İşlemci Soğutma Sistemleri Nelerdir?

İşlemcilerin sorunsuz olarak çalışabilmesi için iyi bir soğutma sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde en çok tercih edilen soğutma tekniği de havayla soğutma tekniğidir. Bu sistemde, soğutucu alüminyum metal parça ve soğutucu işlemci fanı yer almaktadır.

Bu soğutucu sisteminde, soğutma sistemi metal işlemcinin metal olan kısmına temas ederek işlemcideki ısıyı üstüne almaktadır ve fan da sorunsuz bir şekilde çalıştığı takdirde alüminyum üzerindeki ısı dağılmaktadır.

Bunun dışında bir de işlemciyle soğutucu metal arasındaki ısı alışverişinin daha fazla olmasını sağlayan ısıyı ileten macun kullanılmaktadır. Bu macun termal macun olarak anılmaktadır. Ama tabi ki bunun haricinde farklı soğutma sistemleri de mevcuttur. Bu sistemler; suyla soğutma ve ısıl borulu soğutma olarak sıralanabilir.

Bazı zamanlarda bilgisayarlar ısındıktan sonra kendini resetlediği görülür bu gibi durumlarda işlemcinizin soğutma sistemlerinin kontrol edilmesi gerekmektedir.

İşlemci Anakarta Nasıl Monte Edilir?

İşlemciyi anakarta monte etmek çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Monte işlemi esnasında kesinlikle işlemcinin pinlerine yani bağlantı bacaklarına dokunulmamalıdır. Çünkü üzerinizde statik elektrik olduğu takdirde işlemci zarar görebilmektedir.

Dikkat edeceğiniz bir diğer nokta ise anakarttaki metal soketi açtıktan sonra işlemcinin hangi yöne yerleştirileceğini tespit etmektir. Çünkü; sokette ve işlemci üzerinde pin olmayan bir köşe bulunmaktadır. Bu köşe işlemci üzerinde bir nokta veya üçgen şeklinde belirtilmiş olabilmektedir. Soket ve işlemcideki pin olmayan noktalar üst üste gelecek şekilde takmanız gerekmektedir. Bu işlemi yaparken çok dikkatli olunması gerekmektedir. Aksi takdirde işlemci pinlerinin zarar görme ihtimali bulunmaktadır.

Kaynak :

Kod: Tümünü seç

https://www.longlinememory.com/
Verily We have granted thee a manifest Victory
Fetih Suresi - 1.Ayet

Etiketler:
Cevapla

“Bilgisayar - Donanım Sistemleri” sayfasına dön