Belli Başlı Bellek Türleri Nelerdir.?

Bilgisayar donanım parçaları (İşlemci-Anakart-Ram-Ekran kartı vb.) hakkında paylaşım ve öneriler
Cevapla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 579
Kayıt: 30 Ağu 2022 21:59
Konum: BERTUNA/Orion Takım Yıldızı
Meslek: MADEN MÜHENDİSİ
Teşekkür etti: 123 kez
Teşekkür edildi: 421 kez

Belli Başlı Bellek Türleri Nelerdir.?

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Resim

Bilgisayarlarda birçok bellek türüne rastlamak mümkündür. Bu bellek türleri; ROM, RAM, PROM, EPROM, Flash Bellek, Ön bellek şeklinde sıralanabilmektedir.

Sadece Okunur Bellek (ROM – Read Only Memory)

ROM bilgisayardaki programların kalıcı olarak saklandığı ve yalnızca okunabilen bellek tipi olarak karşımıza çıkmaktadır.

ROM’lar yapımcı veya kullanıcı tarafından değiştirilmesinin engellenmesi için konulmuş program komutlarını içermektedir. Bu nedenle de uçucu bir bellek olarak düşünülmemektedir. Yani güç kesilmesi, bilgisayarı yeniden başlatma gibi durumlarda bile ROM verileri kaybolmamaktadır.

Rasgele Erişimli Bellek (RAM – Random Access Memory)Programlanabilir Salt Okunur Bellek

Rasgele Erişimli Bellek, genellikle bilgisayardaki ana hafıza veya birincil depo olarak kullanılmaktadır. Yükleme, gösterme, uygulamaları yönlendirme ve veri için çalışma alanı olarak düşünülmektedir.

RAM’ler içerisine bilgi yazılması ve istenildiği takdirde de bu bilgilere ulaşılması amacıyla tasarlanmıştır. RAM’de saklanan bilgiler değiştirilebilmektedir. RAM’deki bilgilere erişim, disk veya disket sürücülerindeki erişimle karıştırılmayacak kadar hızlı olduğu bilinmelidir.

Rasgele erişimli denmesinin nedeni belleğin herhangi bir yerinde bulunan verilere bir sıra takip edilmeksizin aynı sürede erişim sağlanabilmesidir.

İki tür RAM bulunmaktadır. Bunlar;

DRAM (Dynamic RAM)

Sürekli değişen yapıya sahip olan ve periyodik olarak şarj edilmesi gereken bir RAM türüdür. Diğer bellek türlerine göre ucuz olması da tercih edilme sebepleri arasında yer almaktadır.

SRAM (Static RAM)

Elektrik olduğu takdirde içindeki verileri saklamakta olan bellek türüdür. DRAM ‘den farklı olarak sürekli bilgilerin güncellenmesi gerekmektedir. Bu da SRAM ‘lerin daha hızlı olmasının en büyük sebeplerindendir. Genel olarak bilgisayarın ön belleğinde kullanılmaktadır.

Programlanabilir Salt Okunur Bellek (PROG – Pragramme Read Only Memory)

Temel hatlarıyla ROM bellek türü ile aynı özellikleri taşıyan PROG, yalnızca bir kez programlanması ve bir kez programlandıktan sonra herhangi bir değişikliğe ve silmeye izin verilmeyen kalıcı depolama birimidir.

Silinebilir Salt Okunur Bellek (EPROM – Erasable Programmable Read Only Memory)

Genel olarak PROM ile benzer özellikler taşıyan EPROM bellek türü defalarca silinebilmesi, programlanabilmesi ile ön plana çıkan uçucu olmayan bellek türüdür. Yani, güç kesilmesi gibi durumlarda verilen silinmemektedir.

Flash Bellek

Flash bellekler yeniden yazılabilme, kararlı bir yapıya sahip olma ve portatif yapıları gereği sıklıkla tercih edilen bellek türlerinden biridir. Ayrıca, flash bellekler yüksek hız, dayanıklılık ve düşük güç gereksinimleri ile birlikte birçok konuda sıklıkla tercih edilen bellek türleri arasında üst sıralarda yer almaktadır.

Ön Bellek (Cache Memory)

Ön bellek denilen tür aslında SRAM’lerden oluşmuş bir bellekler topluluğu olmaktadır. Yani, üzerinde çalışılması planlanan veriler ilk önce buraya taşınmaktadır ve işlenmeye hazır hale getirilmektedir. Ayrıca, ön bellek genel olarak mikroişlemcilerde bulunmakta ve mikroişlemcinin hızını belirlemek konusunda büyük bir etki yaratmaktadır.

Kaynak :

Kod: Tümünü seç

https://www.longlinememory.com/
Verily We have granted thee a manifest Victory
Fetih Suresi - 1.Ayet

Etiketler:
Cevapla

“Bilgisayar - Donanım Sistemleri” sayfasına dön