Java Nedir? - Java (Programlama Dili) - Java'ya Giriş

Java programlama dili hakkında bilgiler, kaynaklar, dökümanlar ve örneklerin bulunduğu bölümümüz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
admin
Sistem Geliştiricisi
Sistem Geliştiricisi
Mesajlar: 1005
Kayıt: 28 Ağu 2022 04:38
Konum: Database
Meslek: Teknisyen
Teşekkür etti: 595 kez
Teşekkür edildi: 397 kez
İletişim:

Java Nedir? - Java (Programlama Dili) - Java'ya Giriş

Mesaj gönderen admin »

Resim

Java Programlama Diline Başlangıç :

İlk bilgisayarlar ortaya çıktığında, şimdi kullandığımız FORTRAN, COBOL, Pascal, C/C++, Java , Python , Ruby gibi üst düzey diller yoktu. Farklı makinelerin donanım yapıları da farklı olduğu için, farklı marka ve model bilgisayarların makine dilleri (makinelerin anladığı tek dil) birbirlerinden farklı idi. O nedenle, ilk programcılar, bilgisayara, ancak kullandıkları makinenin makine dili ile iş yaptırabiliyorlardı.(Bknz : Assembly) Makine dilini öğrenmek zor olmanın yanında, bir makine için öğrenilen makine dili, farklı marka ve modeller için geçerli olmuyabiliyordu. Bu zorluğu aşmak için önce assembler-assembly dili ve hemen arkasından üst düzey diller ortaya çıktı.

Üst düzey diller, programcılara büyük rahatlıklar getirdi.

Çünkü, programcı ; işletim sistemini ve makineyi düşünmeden, kaynak programını istediği dille yazabiliyordu. Örneğin, C ile yazılan bir kaynak programı, uygun derleyici ile her işletim sisteminde ve her makinede derlenip çalıştırılabiliyordu. [Tabii, C derleyicisi yazan farklı şirketlerin standarttan ufak sapmaları olabiliyor.]

Şimdi adlarına prosedürel diller denilen FORTRAN, COBOL, Pascal, Modula, C gibi üst düzey diller uzun yıllar programcılara başarıyla hizmet ettiler; halen de etmektedirler. Ama ortada bir problem vardı.

Belirli bir işletim sistemi altında çalışan belirli tür bir makinede derlenen bir kaynak program, ancak o işletim sistemi altında çalışan o tür makinelerde koşturulabiliyordu. İşletim sistemi ve/veya makine türü değişince; yani platform değişince, program orada koşamıyordu; yeni platforma uygun bir derleyici ile yeniden derlenmesi gerekiyordu. Buna, kısaca platform bağımlılık diyoruz. Platform bağımlılıktan kastettiğimiz şey, bir kaynak programın belirli bir işletim sistemi altında çalışan belirli bir derleyici ile derlendiği ve ancak belirli bilgisayar türlerinde koşturulabildiği gerçeğidir. Örneğin, Windows işletim sistemi altında çalışan bir PC de derlenen bir bilgisayar programını Macintosh ya da Linux işletim sistemi altında çalışan bir makinede çalıştırmak her zaman mümkün değildir. Piyasaya farklı işletim sistemlerinin ve çok sayıda farklı donanımın çıkması, bilgisayar ağlarının gelişmesi, bir ağa bağlı makinelerin farklı işletim sistemleri altında çalışan farklı marka ve model bilgisayarlardan oluşuyor olması problemi büyüttü.

Problemin çözümü, platformdan bağımsız çalışabilecek bir dilin yaratılmasını gerektiriyordu. Bu iş, Sun firmasının geliştirdiği Java dili ile çözüldü.

Gerçi Sun firması, ortaya çıkan bu büyük problemi çözmek için değil, daha basit bir amaçla yola çıktı. Elektrikli ev aletlerinin kolay kullanılmasını sağlayacak bir dil geliştirmek istiyordu. Kısa zamanda, bu işin ancak ortak bir platformda yapılabileceğini anladı. Sun’ın programcısı James Gosling, 1995 yılında her platformda çalışan Java dilini yarattı.

Gosling basit ama harika bir buluş yaptı. Farklı işletim sistemleri ve farklı donanımlarda kurulabilen ortak bir sanal makine tasarladı. Adına JVM (Java Virtual Machine) denilen bu sanal makine ücretsiz dağıtıldı.

JVM her platforma kolayca kurulabilir. Java dili ile yazılan kaynak programlar, java derleyicisi ile JVM de çalışabilen bir tür makine diline dönüştürülür. Adına java byte kod denilen bu program JVM tarafından yorumlanır ve çalıştırılır. Java byte kod bir bakıma, prosedürel dillerde yazılıp derlenmiş kaynak programların işlevini yapar.

Kısaca : Java basit ve etkili bir dildir. Kolay öğrenilebilir. Genel amaçlı bir dilin bütün hünerlerine sahiptir. C, C++ dillerinin iyi özeliklerini almıştır. Kullanıcı dostu ve hızlı bir uygulama geliştirme aracıdır.

Java dilinin başlıca nitelikleri
Java’nın kendi web sitesinde Java’nın nitelikleri şu deyimlerle belirtiliyor :

· Basittir
· Mimari yapıdan bağımsızdır
· Nesne Yönelimlidir
· Taşınabilir
· Dağıtıktır
· Yüksek performansı vardır
· Çoklu İş Yeteneği vardır
· Sağlamdır
· Dinamiktir
· Güvenlidir

Java basittir. Java’yı tasarlayanlar kaynak programın kolay yazılabilmesini, kolay derlenmesini ve kolay düzeltilmesini (debug) amaçladılar. Java’nın C++ diline göre çok daha basit olmasının temel nedeni, otomatik bellek tahsisi yapması ve işi biten nesneleri bellekten yok etmesidir (garbage collection).

Java nesne yönelimli bir programlama dilidir. Nesne yönelimli programlama paradigmasının bütün avantajlarını taşır. Programcıya kalıtım, polimorfizm, modular programlama, hata ayıklama (debug) ve kodların yeniden kullanılabilmesi gibi önemli yetenekleri sunar.

Java dağıtık bir sistem olma niteliğine sahiptir. Bir ağ üzerindeki birden çok farklı bilgisayarın bütünleşik bir sistem olarak bir arada çalışmasını sağlar.

Java çoklu iş yapma (multithreaded) yeteneğine sahiptir. Çoklu iş yapma niteliği, bilgisayarın aynı anda birden çok işi yapabilmesi demektir. Başka dillerde sistemle ilgili prosedürlerin çağrılmasıyla yaptırılan multithreaded özeliği java dilinin özünde vardır. Multithreaded yeteneği, özellikle görsel programlamada ve ağ programlamada önem kazanır.

Java platform bağımsızdır. Java programları harklı platformlar için ayrı ayrı değil, JVM için bir kez derlenir. Derleme sonunda ortaya çıkan java bytecode JVM tarafından yorumlanır. Bytecode, JVM yüklü her makinede çalışabilir. JVM sanal makinesi her makineye kolayca ve ücretsiz yüklenebilir. Dolayısıyla, java programları bir kez yazılır ve her yerde çalışır.

Java taşınabilir. İşletim sisteminden ve donanımdan bağımsız oluşu nedeniyle, Java Bytecode bir bilgisayar sisteminden farklı bir başkasına kolayca taşınır. Aynı java programının farklı sistemlerde sorunsuz çalışabilme yeteneği, programlama alanında geniş ufuklar açmıştır.

Java sağlamdır. Başka dillerin ancak koşturma anında belirleyebileceği hataları, java derleme anında belirler. Güçlü hata ayıklama (debug) yeteneği vardır.

Java güvenlidir. Java dili, derleyicisi ve yorumlayıcısı güvenlik öncelikli olarak tasarlanmıştır. Tasarımında güvenliği öne çıkaran ilk dildir.

Java Ağ dostudur. Java’da ağ programı yazmak, dosyalara veri gönderip veri almak kadar kolay bir iştir.

Kaynaklar :

Kod: Tümünü seç

https://tr.wikipedia.org/wiki/Java_(programlama_dili)

Kod: Tümünü seç

http://www.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/ders/prg/java/ch02/JavaNedir.htm

Kod: Tümünü seç

https://www.bilgigunlugum.net/prog/java/java_giris
Daha zeki olmanın tek yolu, daha zeki bir rakiple oynamaktır.

Etiketler:
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 691
Kayıt: 30 Ağu 2022 21:59
Konum: BERTUNA/Orion Takım Yıldızı
Meslek: MADEN MÜHENDİSİ
Teşekkür etti: 159 kez
Teşekkür edildi: 544 kez

Re: Java Nedir? - Java (Programlama dili) - Java'ya Giriş

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Java benim kurduğum sistemler'de (GNU-Linux ve MS-Windows) olmazsa olmaz yazılım parçalarından biridir.
Verily We have granted thee a manifest Victory
Fetih Suresi - 1.Ayet
Cevapla

“Java Programlama” sayfasına dön