Nasıl Yapılır : Dual Boot XP ve Vista - Çift Ön Yükleme

Kullanıcı avatarı
admin
Sistem Geliştiricisi
Sistem Geliştiricisi
Meslek: Teknisyen
Teşekkür etti: 811 kez
İletişim:

Çözüldü Nasıl Yapılır : Dual Boot XP ve Vista - Çift Ön Yükleme

Mesaj gönderen admin »

Resim
Dual Boot XP ve Vista

Merhaba değerli arkadaşlar ; Bu iki işletim sistemi çok eskilerde kalmış olsa da bir gün birinin bu tip bir ihtiyacı olabilir.

Genelde uygulama uyumluluğu, Windows Vista kullanıcıları için en can sıkıcı sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Yazılımı yeni bir Vista uyumlu sürüme yükseltme yeteneği her zaman bir seçenek değildir. Uygulamayı geliştiren şirket artık etrafta olmayabilir veya yükseltme maliyeti çok yüksektir. Bu gibi durumlarda bazen uyumluluk seçeneklerini nasıl yapılandırırsan yapılandır Windows Vista altında hiç çalışmayacak birçok klasik PC oyunları ve programları var. Eski oyunları oynamak için Windows XP yüklemek gerekebiliyor. Ancak, Windows Vista'daki tüm gelişmelerden vazgeçmeye hazır değilseniz, böylece eski oyunları da arada bir oynayabileceksiniz ve eski programlarınızı çalıştırabileceksiniz. Cevap çift önyükleme pencereleri Vista ve XP içindir.

Aynı bilgisayardaki çift önyükleme durumu ; Windows XP ve Vista, bir önyükleme menüsünden hangi işletim sistemini çalıştırmak istediğinizi seçmenize izin verir. Bu menü, bilgisayarınıza güç verdikten hemen sonra gösterilir. Bir bilgisayara hem Windows XP hem de Vista'yı ayarlamak, ilk önce hangi işletim sistemini yüklediğinize bağlı olarak biraz zor olabilir. Sonraki iki bölüm önce hangi işletim sistemini yüklediğinize bağlı olarak bilgisayarınızdaki her iki sürümü de yapılandırmanıza yardımcı olacaktır.

Windows XP yüklü
İlk işletim sistemi olarak önce XP kurulmuş ise ;

Dual Boot olarak XP ve Vista kullanmak istiyorsunuz ve XP zaten bilgisayarınıza yüklenmişse, çift önyükleme ekranında Vista için çok fazla iş yapmak zorunda kalmayacaksınız. Sadece Windows Vista Yükleme DVD'inize önyükleme yapın, özel bir yükleme seçin ve Vista'yı XP'nin yüklendiğinden ayrı bir bölüme veya fiziksel sürücüye yükleyin. Bu, XP yüklemenizi sağlam bırakacak ve hem XP hem de Vista listelenmiş bir önyükleme menüsü yükleyecektir.

Kısaca XP'yi C:sürücüsüne kurdunuz. Sonra Vista kalıbından kurulum ekranına gelin onu da D:sürücüsüne kurun. Otomatik olarak Vista , XP yi tanıyacak ve boot menüsüne ekleyecektir.

Windows Vista yüklü
İlk işletim sistemi olarak önce Vista kurulmuş ise ;

Eğer benim gibi olsaydınız ve sabit diskinizi yeniden biçimlendirdiyseniz ve Vista'yı yüklediğinizde XP'yi sildiyseniz, kurulumunuz biraz daha karmaşık olacaktır. Bu adımları takip et:

1-Bilgisayarınızı bir Windows XP Yükle CD ile önyükleyin ve Windows XP'yi Vista'nın yüklendiğinden farklı bir bölüme veya fiziksel sürücüye yükleyin. Kurulum bittiğinde, bilgisayarınız otomatik olarak Windows XP'ye önyükleme yapar. Endişelenmeyin, XP'yi farklı bir bölüme veya fiziksel sürücüye doğru bir şekilde yüklediyseniz Windows Vista hala bilgisayarınızda duruyor.

2-XP'yi yüklediğinizde, Vista Boot Manager'ın yerini Windows XP önyükleme bileşenleri alır. Vista önyükleme yöneticisinin Windows Vista Install DVD kullanılarak düzeltilmesi gerekir. Bilgisayarınızı Windows Vista Yükleme DVD'sine başlatın, Bölgesel Ayarlar ekranında İleri'yi tıklayın ve ardından pencerenin sol altındaki bilgisayarınızı onarmaya tıklayın. Windows Vista yüklemenizi seçin ve ardından başlangıç onarımını çalıştırın. Bu, Windows önyükleme yöneticisini düzeltir ve Vista bir kez daha başlatılır.

3-Şimdi Windows XP için Windows Boot Yöneticisine bir giriş eklememiz gerekiyor. Bu Windows Vista aracılığıyla yapılır. Vista'ya geri döndüğünüzde, Komut istemi penceresi yönetici olarak açın ve şu komutları çalıştırın:

Kod: Tümünü seç

bcdedit /create {ntldr} /d "Windows XP"
bcdedit /set {ntldr} device boot
bcdedit /set {ntldr} path \ntldr
bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast

4. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve yeni önyükleme menüsünü test edin.

Dual Boot artık bilgisayarınızda yapılandırıldı. Windows XP gerektiren eski uygulamaları çalıştırma yeteneğinden vazgeçmeden Windows Vista'nın geliştirmelerinden yararlanabileceksiniz.

Kaynak :

Kod: Tümünü seç

https://tweaks.com/windows/39206/how-to-dual-boot-xp-and-vista/
Daha zeki olmanın tek yolu, daha zeki bir rakiple oynamaktır.

Etiketler:
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
Meslek: MADEN MÜHENDİSİ
Teşekkür etti: 236 kez
İletişim:

Re: Nasıl Yapılır : Dual Boot XP ve Vista - Çift Ön Yükleme

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Bir zamanlar eski sisteminde bunu alışkanlık edinmiştim....
Verily We have granted thee a manifest Victory
Fetih Suresi - 1.Ayet

Resim
Resim

“Windows Vista” sayfasına dön