Oyunlarda Neden %1 Düşük Değer Önemlidir?

Bilgisayar oyunları hakkında bilgiler ve tartışmaların yer aldığı bölümümüz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 580
Kayıt: 30 Ağu 2022 21:59
Konum: BERTUNA/Orion Takım Yıldızı
Meslek: MADEN MÜHENDİSİ
Teşekkür etti: 123 kez
Teşekkür edildi: 421 kez

Oyunlarda Neden %1 Düşük Değer Önemlidir?

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Resim

%1'lik düşük değerler oyununuzun ne kadar takılacağını belirler . Ortalama FPS'nizin %1 ve %0,1'lik düşük seviyelerinin benzer bir aralıkta veya en az 60'ın üzerinde olmasını istiyorsunuz.

Düşükler ortalama FPS'den çok fazla saparsa, ortalama FPS yüksek olsa bile oyun tekliyor.

Tanım gereği %1'lik düşük FPS, en kötü %1'lik FPS'nizin ortalama değeridir. Bunun bir diğer adı da 99. yüzdelik dilimdir . Bu, %99 oranında FPS'nizin %1'lik düşük FPS'nin üzerinde kalacağı anlamına gelir.

%1'lik düşükleri daha iyi anlayabilmek için öncelikle kare süresi ve ortalama FPS sayısı hakkında biraz bilgi sahibi olmanız gerekir .

Kare Süresini ve Ortalama FPS Sayısını Anlamak

Resim

GPU'nuz değişken hızda kareler üretir. Bazı kareler daha hızlı oluşturulurken bazılarının oluşturulması daha uzun sürer. Her kareyi oluşturmak için geçen süre bir Kare Süresidir ve milisaniye cinsinden ölçülür .

FPS sayacı uygulaması, elde edilen bu kare sürelerini kullanarak FPS'yi hesaplar. İki kare arasındaki kare süresini hesaplayarak FPS'ye (1000ms/elde edilen kare süresi) dönüştürür. Bu FPS değeri iki kare içindir.

Daha sonra önceden elde edilen FPS'yi kullanarak ortalama FPS'yi hesaplar ve bunu kullanıcıya görüntüler.

Ortalama FPS: Neden Çok Önemli Değil?

Çoğu kullanıcı kıyaslama yaparken yalnızca ortalama FPS'ye bakar. Ancak bu yanıltıcı bir istatistik olabilir . İşte nedeni.Kare süresi sabitse ortalama FPS doğru bir okuma verir. Sorun , çerçeve süresinde büyük değişiklikler olduğunda ortaya çıkar .

Resim

Diyelim ki iki rastgele kare arasındaki süre 7 ms (milisaniye) kadar düşük veya 250 ms kadar yüksek . Bir saniyede oluşturulan karelerin yarısının kare süresi 7 ms'dir (1000/7=142.8FPS) . Diğer yarısı ise 250 ms (1000/250=4 FPS) kare süresine sahiptir .

Şimdi ortalama FPS'yi hesapladığımızda 73,4 elde ediyoruz .

Kağıt üzerinde oyun 73 FPS'de oynanabilir görünüyor. Ancak asıl oynatma sırasında kare düşüşleri , takılmalar ve gecikmeler yaşayacaksınız .

Resim

Ortalama FPS'nin hikayenin tamamını anlatmamasının nedeni budur. Sayaç yüksek bir FPS görüntüleyebilir ancak yine de takılma sorunları görebilirsiniz. Kare düşüşünü ve takılmayı belirlemek için çoğu FPS sayacı %1 ve %0,1 FPS'yi içerir .

%1 ve %0,1 En Düşükler: Oyunlarda Neden Önemli?

FPS'deki düşükleri anlamak için FPS-Zaman grafiğine bakalım.

Resim

Yüzde 99 veya %1'lik düşükler, kare hızının %99'unun üzerinde olduğu FPS değerini temsil eder. Yani %1'lik düşük 40'lık bir oyun, toplam kare hızının %99 oranında 40 FPS'nin üzerinde kalacağı anlamına gelir.

Benzer şekilde yüzde 99,9 veya %0,1'lik en düşük değerler, kare hızının %99,9'unun üzerinde olduğu FPS değerini temsil eder. %0,1'lik düşük bir değer olan 35, zamanın kalan %99,9'unda kare hızının 35 FPS'nin üzerinde kalacağı anlamına gelir.

Layman'ın terimleriyle, %0,1 ve %1'lik en düşük değerler, sırasıyla en düşük %0,1 ve %1 FPS'nin ortalamasıdır . Bu nedenle, düşük değerlerinizin mümkün olduğunca ortalama FPS'ye yakın olmasını istersiniz. Bu, oyun oynarken ortaya çıkan takılma sorunlarını çözecektir .

FPS 20-30 civarında olsa bile, düşükler aynı aralıktaysa oyun akıcı hissedilir .

Resim

Ancak ortalama FPS ile %1 ve %0,1'lik düşük değerler çok fazla saptığında kare düşüşleri çok daha belirgindir. Örneğin, 45'te %1 düşük bir ortalama 50 FPS, 15'te %1 düşük bir 80 FPS'den çok daha akıcıdır .

Bu nedenle @ 24FPS'lik bir video klip pürüzsüz hissettirir ve takılmaz veya gecikmez. Kareler sabit bir aralıkta görüntülenir; bu, kare hızlarında herhangi bir sapma olmadığı anlamına gelir.

%1 ve %0,1 En Düşük Seviyelerinin İyileştirilmesi

RAM kapasitesi, hız, VRAM kapasitesi, CPU vb. gibi çok sayıda faktör %1'lik en düşük, %0,1'lik en düşük ve ortalama FPS'nizi etkiler.

Bunlar arasında fiziksel bellek veya VRAM'i düşük olan sistemler en çok %1'lik düşüşlerden etkileniyor. Birkaç yıl önce buna benzer bir şeyle karşılaşmıştım.

GTA V'i 8GB dizüstü bilgisayarımda entegre GPU'da çalıştırıyordum , ortalama 30-40 FPS alıyordum. 30-40 FPS başlı başına düşük bir değer ama aynı zamanda oyunu oynanamaz hale getirecek kadar sürekli takılmalar da oluyordu. Bir kıyaslama testi çalıştırdığımda %1'lik en düşük değerlerin 5-10 FPS olduğunu gördüm.

RAM'in 16 GB'a yükseltilmesi takılma sorununu çözdü. Her ne kadar FPS 40 FPS'nin altında kalsa da yükseltme sonrasında oyun çok daha akıcı ve oynanabilir hale geldi .

Belleği yükseltmenin yanı sıra , %1'lik düşük seviyeleri iyileştirmek için deneyebileceğiniz birkaç şey var.

Video RAM'ini artırın (tercihen GPU'yu yükseltin)
XMP'yi etkinleştir
Oyun İçi Ayarları Düşük
En Son GPU sürücüsünü kullanın
Ayrıca sistemin darboğazlarını da kontrol etmenizi öneririm . Herhangi birini bulursanız, daha yavaş performans gösteren bileşenleri yükseltmelisiniz.

Düşük ve ortalama FPS değerleri birbirinden çok uzaksa FPS'yi sınırlamayı da deneyebilirsiniz . FPS'nizi %1'lik düşük FPS ile eşleşecek şekilde düşürmek size sorunsuz bir oyun deneyimi sunacaktır.

Kaynak Site (Çevirisi yapılan) : https://www.technewstoday.com/why-1-low ... in-gaming/
Verily We have granted thee a manifest Victory
Fetih Suresi - 1.Ayet

Etiketler:
Kullanıcı avatarı
admin
Sistem Geliştiricisi
Sistem Geliştiricisi
Mesajlar: 832
Kayıt: 28 Ağu 2022 04:38
Konum: Database
Meslek: Teknisyen
Teşekkür etti: 456 kez
Teşekkür edildi: 308 kez
İletişim:

Re: Oyunlarda Neden %1 Düşük Değer Önemlidir?

Mesaj gönderen admin »

Fps durum kontrol edilmeli. Örneğin 200fps ile birden 80 fps ye düşüldü mü çok can sıkıcı. Bunun için ben turboyu kapadım mesela. Islamcı tatlı bir ısı ve ortalama frekans değerinde çalışıyor.

Şöyle ki max 200 fps alıp arada 80 e düşeceğim ve Fps oyunların da fps durup çok sıkıntılı. Turboyu kapatip sabit 120 130 fps arasi aliyorum daha iyi oluyor.

Ayrıca laptop ekran kartları en baba da olsa power voltage limite giriyor. O da can sıkıcı.
Daha zeki olmanın tek yolu, daha zeki bir rakiple oynamaktır.
Cevapla

“Oyun Genel” sayfasına dön