DNS nedir? Yeni Başlayanlar için Temel Bilgiler - DNS Nasıl Ayarlanır ?

Webmaster&Web tasarımcılar için genel makale ve dokümanların yer aldığı bölümümüz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
admin
Sistem Geliştiricisi
Sistem Geliştiricisi
Mesajlar: 831
Kayıt: 28 Ağu 2022 04:38
Konum: Database
Meslek: Teknisyen
Teşekkür etti: 454 kez
Teşekkür edildi: 308 kez
İletişim:

DNS nedir? Yeni Başlayanlar için Temel Bilgiler - DNS Nasıl Ayarlanır ?

Mesaj gönderen admin »

Resim

DNS nedir? Yeni Başlayanlar İçin DNS ile İlgili Temel Bilgiler

www.google.com gibi bir web sitesine eriştiğinizde, URL'nin gerçekte web sitesi adresi olmadığını öğrenmek sizi şaşırtır mı?

Google gibi insan dostu bir ad yazdığınızda, bunun sizi beklediğiniz web sitesine götürmesini sağlamak için "başlık altında" bazı çalışmalar vardır.

Peki, kaportanın altında neler oluyor? Bir bakalım.

URL'ler nedir?

URL'nin ne olduğunu biliyor olabilirsiniz. Bu, internetteki bir miktar içeriğe giden basit bir bağlantıdır. İnsanlar URL'leri günlük olarak videoları, resimleri, siteleri, makaleleri, yani internetteki hemen hemen her şeyi paylaşmak için kullanıyor.

URL, Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyici 'nin kısaltmasıdır ve bunları birden çok küçük "parçaya" ayırabiliriz. Standart bir URL'yi oluşturan unsurlar şunlardır:

Resim
Etki Alanı Adını, Yolu ve Parametreleri gösteren bir URL'nin anatomisini gösteren şema

URL yalnızca bir kaynağın adresidir. Kaynaklar tartıştığımız gibi farklılık gösterir, ancak bunlar yalnızca sizi görüntülemek istediğiniz içeriğe yönlendiren, internetin her yerindeki işaretçilerdir.

Yukarıdaki grafikte görebileceğiniz gibi, bir URL'nin dökümü anlatılmaya çalışılmıştır.

(Scheme)Şema : Bu, tarayıcının içeriğinize erişmek için kullandığı protokoldür. Normalde web siteleri için HTTP (güvenli olmayan) veya HTTPS'dir (güvenli).
(Domain)Alan adı: web sitesi adı (burada "www.google.com")
(Port)Bağlantı noktası: bir ağ bağlantı noktası (bu örnekte 80)
(Path)Yol: sunucudaki belirli bir kaynağa giden yol
(Paramethers)Parametreler: Web sunucusuna ekstra veri sunmak için genellikle anahtar/değer çiftleri.

IP Adresleri nedir?

İnsanlar ve bilgisayarlar web'de çok farklı şekilde gezinirler. Çoğu insan az önce tartıştığımız gibi URL'leri bilgisayarlar arasında iletişim kurmak için kullanırken, bilgisayarlar İnternet Protokolünü (IP) kullanır.

IP, bilgisayarınıza ulaştığından emin olmak için veri paketlerini (görüntülemek istediğiniz tüm veriler) yönlendiren ve adresleyen bir kurallar dizisidir.

Resim
PowerShell terminalinden 216.58.212.206'ya ping komutunu ve %0 paket kaybını gösteren ekran görüntüsü.

Doğrudan tarayıcınıza 216.58.212.206 yazıp sizi Google'a yönlendirip yönlendirmediğine bakarak bunu daha da test edebilirsiniz.

Umarız bu küçük örnek URL'leri neden kullandığımızı vurgulamaktadır. Her iki adres de (IP adresi ve alan adı) sizi aynı yere götürdüyse, Google.com'u mu yoksa 216.58.212.206'yı mı hatırlamanızın sorulmasını tercih edersiniz?

Bazı IP adreslerinin günden güne değiştiğini (dinamik IP adresleri olarak adlandırılır) unutmayın; bu nedenle, IP adresinin dinamik veya statik olmasına bağlı olarak yukarıdaki IP adresi çalışmayabilir.

Resim
Burada kendi derlediğimiz c++ programı ile yazilimadasi.com ' a ping atıyoruz. bu şekilde IP adresi ve alan adını görebiliriz. Biz paylaşımlı host da bulunduğumuz için direk bu dns üzerinden siteye bağlanamayız. Google kendi sunucusunda olduğu için onda bağlantı kurulabilir.


C ile Web sitesinin ip adresine ping atma
viewtopic.php?t=280

C++ Programlama ile web sitesine ping gönderme uygulaması
viewtopic.php?t=282

DNS nedir?

Etki Alan Adı Sistemi (DNS) nedir?

Bilgisayarların İnternet Protokolü aracılığıyla iletişim kurduğunu ve IP Adreslerini kullanarak iletişim kurduğunu biliyorsak, google.com'u sürekli kullandığımız web sitesine nasıl dönüştürebiliriz?

Cevap bir Etki Alanı Adı Sistemi (DNS) kullanmaktır. Alan Adı Sisteminin görevi, insanlar tarafından okunabilen alan adlarını IP adreslerine dönüştürmektir.

DNS, web üzerinde sorgulara dayalı olarak trafiği yönlendiren ana internet dizinidir. En basit şekilde onu telefon rehberinize benzetebiliriz: Kişiler ada göre sıralanır ama belirli telefon numaralarını veya adresleri içerirler. DNS, internet için en basit haliyle bunun gibidir. Tüm internet sunucuları İnternet Protokolü (IP) adreslerinde çalışır. Bazı çeşitlemeleri bulunsa da çoğunlukla noktalarla ayrılmış sayı kümelerine (örn. 123.456.789.100) benzer.

Etki alan adı sistemi, web'de bilgiye erişmek için her zaman varsayılan yol değildi. İnternet kullanımının ilk günlerinde, küçük bir grup bireysel ağ, kendi adlandırma kurallarını yönetti. Merkezi DNS kavramının oluşturulması ancak 1983 yılında gerçekleşti. Internet Engineering Task Force, 1986'da gelişmekte olanan platforma belirli standartlar ve en iyi uygulamalar sağlamak için yaratıldığında, DNS, benimsedikleri ilk yönergeler arasındaydı.

Ancak web, www.oracle.com gibi hatırlayabileceğimiz etki alan adlarıyla kolay bir kullanıcı deneyimi sağlamak için tasarlandı. DNS, etki alan adları ile uygun IP adresleri arasında bağlantı kuran sistemdir. Web kullanıcıları tarayıcılarına bir etki alan adı girdiklerinde, yerel internet servis sağlayıcısı (ISP) etki alan adı için doğru IP'yi tanımlamak üzere DNS'i kullanır. Böylece web kullanıcısının istenen sayfayı veya varlığı indirmesine olanak tanır. Arka planda daha ayrıntılı adımlar gerçekleşir, ancak ortalama kullanıcının deneyimi budur.

kaynak :

Kod: Tümünü seç

https://www.freecodecamp.org/news/what-is-dns-for-beginners/

Kod: Tümünü seç

https://www.oracle.com/tr/cloud/networking/dns/what-is-dns/
Daha zeki olmanın tek yolu, daha zeki bir rakiple oynamaktır.

Etiketler:
Cevapla

“Genel” sayfasına dön